Hvad er Sharding?

„Sharding“ er en foreslået metode til at opdele Ethereums infrastruktur i mindre stykker med det mål at skalere platformen, så den kan understøtte mange flere brugere, end den i øjeblikket gør.

Ethereum er den næststørste blockchain og blev designet til at gøre det lettere at opbygge decentrale applikationer, der ville give brugerne mere kontrol over deres økonomi og online data, blandt andre forventede fordele. Ideen er, at disse decentrale alternativer vil sprede sig og tilbyde et alternativ til apps – såsom Robinhood eller Twitter – der har et centralt kontrolpunkt. Ethereum (ETH, -0,17%) vil således tjene som en „verdenscomputer“, åben for alle, som ikke kan lukkes ned.

For at kunne tilbyde stærke alternativer til eksisterende apps skal Ethereum imidlertid være i stand til at gemme store mængder data. Til traditionelle apps gemmer tjenester som Amazon Web Services (AWS) petabytes med data fra tusindvis af applikationer. Lige nu er Ethereum dog langt fra i stand til at gemme data så effektivt som en central webtjeneste som AWS. Faktisk har Ethereum historisk været udsat for platformstoppende ydeevne bortfalder på grund af en enkelt app, der beskatter netværket.

Sharding er en mulig metode til at gøre det muligt for Ethereum at gemme flere data, et skridt, det skal tage, før dets metode til at køre decentrale apps eller „dapps“ vil være i stand til at gå mainstream.

Hvor lagres Ethereum-data?

Hvis du udskifter formidlingstjenester til applikationer, hvor gemmes alle data?

Under emhætten består Ethereum af et globalt netværk af noder, der drives af Ethereum-brugere og virksomheder. Hver knude gemmer Ethereums hele historie. Det betyder, at det gemmer alle data – hvilken person sendte en transaktion på hvilken dato og hvor mange penge de sendte – samt smarte kontrakter, kode skrevet til at administrere disse midler med visse regler.

Som du kan forestille dig, er dette en masse data.

Hvorfor skal flere noder gemme hele denne historie med elefantstørrelse? Dette er, hvad der gør Ethereum decentraliseret, i stand til at oprette applikationer, som „ingen kan tage ned“, som det primære Ethereum-websted udtrykker det.

Hvis kun få mennesker er i stand til at køre disse noder, fordi de f.eks. Er så store, er netværket lettere for enkeltpersoner eller grupper at manipulere. Hvis en enkelt dårlig skuespiller kunne kommandere nok af noderne, kunne de omskrive Ethereums historie. Teoretisk set kan det give en person mulighed for at give sig selv flere penge på bekostning af andre Ethereum-brugere.

Det er derfor, jo lettere det er at køre disse noder, jo mindre sandsynligt vil dette scenario ske, fordi kontrol er i hænderne på flere brugere. Til gengæld gør det det mere sandsynligt, at ether (eller enhver kryptovaluta) kan leve op til sine dristige løfter.

Problemet er, at disse noder typisk kræver tung lagerplads og er komplekse at køre og vedligeholde.

Hvorfor har Ethereum brug for sharding?

Sharding kan gøre det lettere at køre disse fulde noder.

Ifølge block explorer Etherscan tager Ethereums fulde noder allerede mindst fem terabyte plads, hvilket er cirka 10 gange, hvad den gennemsnitlige computer kan rumme.

Og noderne vil kun vokse sig større og sværere at køre over tid, og når flere brugere slutter sig til platformen.

Sharding er en almindelig teknik inden for datalogi til skalering af applikationer, så de kan understøtte flere data. Hvis sharding kan implementeres korrekt i Ethereum – hvilket stadig er et stort hvis – kunne hver bruger kun gemme en del af historikken om ændringer i databasen i modsætning til det hele, hvilket er, hvordan en blockchain typisk fungerer.

Hvorfor er sharding ikke en hurtig løsning?

Sharding er sværere end det lyder.

Lad os sige, at vi splittede en Ethereum-node – eller „splittede“ den – i seks stykker.

Stykke et skal være i stand til at vide, at dataene fra de andre fem noder er korrekte. Ellers kunne det blive narret til at tro, at der blev foretaget en ændring, der ikke rigtig fandt sted. Dette viser sig at være et svært problem at løse, og udviklere søger stadig en løsning.

Hvornår vil sharding gå live på Ethereum?

Sharding har været en idé siden Ethereum opstod i 2013. Det er stadig ikke klart, om det vil fungere. Det er heller ikke klart, hvornår det føjes til Ethereum.

Sharding er en planlagt del af Ethereum 2.0, en række opgraderinger til Ethereum blockchain, der officielt begyndte at rulle ud den 1. december 2020. Sharding er mere sandsynligt at blive indarbejdet i de senere faser af opgraderingen på grund af dens potentielle farer og kompleksitet .